NL = met trots en plezier aan het werk

Nederlandse werknemers gaan over het algemeen met plezier naar hun werk. Sterker nog, ze zijn er nog trots op ook. Bijna 9 op de tien van hen zegt dat gevoel te hebben over het werk dat ze doen.

De stelling ‘Ik vind mijn werk leuk’ in een recent, grootschalig onderzoek van Effectory werd dan ook gemiddeld beoordeeld met een rapportcijfer 8. 300.000 medewerkers in Nederland deden mee.

Collega’s

Waarom zijn medewerkers zo positief over hun werk? Contact met collega’s heeft hier in de eerste plaats veel invloed op. Ruim 78 procent van de medewerkers is van mening dat collega’s prettig met elkaar omgaan binnen hun organisatie.

Persoonlijke ontwikkeling

Daarnaast is de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling van belang. Medewerkers hebben het gevoel dat ze door hun werk een nuttige bijdrage leveren (opnieuw rapportcijfer 8,1). Ook stimuleert werken hen in hun persoonlijke ontwikkeling (7,8).

Voldoening

Werk geeft op diverse vlakken voldoening, licht Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, de scores toe. “Naast de financiële noodzaak om te werken zorgt het voor structuur, sociale contacten en persoonlijke groei.”

Opvallend is volgens Heezen dat medewerkers vaak een soort haat/liefde verhouding met hun werk hebben. “Ze vinden het heerlijk om vakantie te hebben en dromen er soms van om te stoppen met werken, maar missen hun dagelijkse invulling enorm als deze wegvalt. Ze houden ook van hun baan en de regelmaat en het doel dat ze hierdoor hebben. Werk geeft je status en erkenning, het draagt bij aan je identiteit.”

Bron: PW de Gids

Delen: